Donatie ruim 1500 euro voor HersenStrijd Fonds

Mooie opbrengst van foto schilderij voor sponsoractie van Stig Broeckx

blog berichten, nieuws

goede doelen hersenstrijd fonds donatie cheque

In het voorjaar hoorde ik van de sponsoractie van Stig Broeckx. De voormalig profrenner zou, voor het eerst na zijn zware ongeval in 2016, weer 30 kilometer gaan fietsen om zo geld in te zamelen voor het HersenStrijd Fonds. De organisatie vroeg of ik een creatief werk wilde maken, om met de verkoop van een gelimiteerde oplage Stig te sponsoren. Ik voelde me zeer vereerd en werkte natuurlijk graag mee. Alle werken werden verkocht, wat betekent dat ik nu 1525 euro kan doneren aan het HersenStrijd Fonds.


Ongeval Stig Broeckx

Ik schreef er eerder al over, maar nog even kort, voor degenen die Stig niet kennen. Op 28 mei 2016 veranderde het leven van Stig Broeckx voorgoed. In de Ronde van België kwam de profrenner door een ongeval met een motorrijder zwaar ten val. Eigenlijk was het een wonder dat hij nog leefde.

stig broeckx ongeval valpartij wielrenners

Stig lag ruim een half jaar in coma, en werd wakker met twee hersenbloedingen en een schedelbreuk. De schade was groot. Praten lukte niet meer, en via internet moest hij ontdekken dat hij profrenner was geweest. Stig kon vrijwel niets meer.

Bron van inspiratie

Toch ging Stig niet bij de pakken neerzitten. Integendeel. Door zijn wilskracht werd hij een inspiratiebron voor velen. Het Nieuwshuis maakte zelfs een documentaire (De Stig) over zijn revalidatie, die in de bioscoop en op televisie werd vertoond.

stig broeckx documentaire de stig
Stig Broeckx tijdens zijn zeer intensieve revalidatietraject

Lopen en fietsen

De revalidatie van Stig kende vele mijlpalen, zoals het moment waarop hij weer voor het eerst kon lopen. En niet een klein stukje, maar meteen enkele kilometers. De medische wereld stond versteld, en kon nauwelijks geloven wat er gebeurde.

De volgende mijlpaal zou een rit van 30 kilometer op de fiets zijn. Stig besloot deel te nemen aan de Hel van de Kempen en zich te laten sponsoren. Het ingezamelde geld wilde hij ten goede laten komen aan het HersenStrijd Fonds, een project van de Universiteit Maastricht, dat onderzoek doet naar een betere behandeling van hersenletsel.

De sponsoractie zou worden begeleid door het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, een stichting die goede doelen van de Universiteit Maastricht steunt.

Persmoment bij Shimano

Om over zijn revalidatie en deelname aan de Hel van de Kempen te vertellen, was Stig te gast bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. Samen met Marcel Aries van het HersenStrijd Fonds gaf hij een indrukwekkende presentatie, waarbij het belang van het dragen van een fietshelm nog eens werd benadrukt. Er was veel pers aanwezig, en dezelfde dag nog was Stig op diverse landelijke en regionale televisiezenders te zien.

stig broeckx persmoment belang helm
Maurice de Heus van L1 over het belang van een goede fietshelm

Onthulling kunstwerk

Tijdens het persmoment mocht ik een zelfgemaakt fotoschilderij onthullen. Het was een plaat van Stig tijdens zijn periode bij Team Lotto Soudal. Stig signeerde het werk, waarna het door geïnteresseerden in gelimiteerde oplage kon worden gekocht.

stig broeckx hel van de kempen persevenement canvas
Het foto schilderij van Stig Broeckx in zijn tijd bij Lotto Soudal

Het werk was in twee varianten beschikbaar:

  • Eén groot canvasdoek in een baklijst, formaat 80x120cm
  • Drie kleinere canvasdoeken in baklijsten, formaat 50x75cm

De schilderijen van Matjoo! brengen topsport prachtig in beeld. Ook patiënten op de intensive care bedrijven dagen tot weken ‘topsport’. Het voelt heel goed om juist door kunstenaars en topsporters gesteund te worden. Jouw bijdrage en steun is van harte welkom.

– Marcel Aries, initiatiefnemer HersenStrijd Fonds –

Tot mijn eigen verbazing was de belangstelling groot; ik kreeg veel mooie complimenten, en het grote canvasdoek werd direct al verkocht. Rob Damoiseaux, General Manager van het Shimano Experience Center, gaf tijdens de presentatie – door overhandiging van een briefje – al te kennen de plaat te willen kopen.

stig broeckx persmoment journalist fotograaf
Marcel Aries (rechts) en Raymond Kerckhoffs (links) in gesprek met Stig Broeckx (midden)

Twee van de kleine canvasdoeken gingen dezelfde middag ook nog van de hand. Wiel Sweelssen en Jule Smeets lieten weten het werk te willen kopen, om zo Stig en het HersenStrijd Fonds te ondersteunen. Mijn dag was al meer dan geslaagd.

Hel van de Kempen

Op zaterdag 11 september 2021 was het zover, Stig zou deelnemen aan de Hel van de Kempen. Net als bij het persmoment bij Shimano waren bij de finish nu ook weer veel mensen op de been: familie, vrienden en supporters, maar ook cameraploegen, fotografen en journalisten.

Het was lang wachten, en het publiek leek gespannen.

Maar het lange wachten werd beloond: na zo’n twee uur fietsen kwam Stig met zijn kenmerkende grijns over de finish, vergezeld door zijn vader Peter Broeckx, voormalig profwielrenner Bram Tankink, en initiatiefnemer van het HersenStrijd Fonds Marcel Aries. Opnieuw kon Stig een mijlpaal toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende lijst.

stig broeckx hel van de kempen overwinning finish

Resultaat sponsoractie

Het doel van Stig was om 25.000 euro op te halen, waarmee het HersenStrijd Fonds een bewakingsmonitor kan aanschaffen. Met zo’n monitor kunnen de hersenen van IC-patiënten nauwkeurig in de gaten gehouden worden, zodat het herstel een grotere kans van slagen krijgt.

Inmiddels staat al vast dat het doel is gehaald. De teller staat op ruim 25.000 euro, en er is nog meer onderweg. Zo beloofde de organisatie van de Textielprijs Vichte nog een flink bedrag over te maken, en heeft Team Lotto Soudal nog een shirt beschikbaar gesteld, met daarop de handtekeningen van alle ploegleden die Parijs-Roubaix hebben gereden.

Donatie Matjoo!

Zoals ik schreef, alle canvasdoeken werden verkocht. Na Wiel Sweelssen en Jule Smeets, had inmiddels ook Stefan Blondé contact gezocht om een werk te kopen.

Verwachtingen had ik niet, sterker, ik zou al blij zijn wanneer er ook maar één exemplaar werd verkocht. Des te mooier is mijn gevoel nu ik kan melden dat alle vier de doeken zijn verkocht, en ik ruim 1500 euro kan doneren. Het voelt goed en dankbaar een bijdrage te mogen leveren aan zo’n belangrijk doel.

goede doelen hersenstrijd fonds donatie cheque
Donatie van Matjoo! aan het HersenStrijd Fonds

Marc, enorm bedankt voor je geweldige steun en creatieve inbreng. Dit waarderen we zeer en je mag trots zijn op de prachtige kunstwerken!

– Guido Vanderbroeck, Senior Advisor University Fund Limburg/SWOL –

Tot slot

Graag wil ik de volgende mensen danken voor de unieke kans die ze me boden om mijn werk onder de aandacht te brengen:

  • Marcel Aries en Ruud Segers, van het HersenStrijd Fonds
  • Guido Vanderbroeck, van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL

Binnenkort op deze website de bekendmaking van het totale bedrag dat Stig heeft opgehaald.

Plaats een reactie