HersenStrijd laat kunstwerk Stig Broeckx maken

Eervolle opdracht om fotoschilderij te maken voor verkoop tijdens Hel van de Kempen

blog berichten, nieuws

stig broeckx hersenstrijd hel van de kempen

Stig Broeckx is een grote inspiratiebron en een toonbeeld van doorzettingsvermogen. De voormalig profrenner kwam tijdens het fietsen zwaar ten val, liep ernstig hersenletsel op, en lag zeven maanden in coma. Dat was vijf jaar geleden. Inmiddels zit Stig weer, zij het nog voorzichtig en in kleine stukken, op de fiets. Op 11 september 2021 maakt hij zijn opwachting tijdens de toertocht ‘Hel van de Kempen’ in Dessel. De inschrijfgelden gaan grotendeels naar het HersenStrijd Fonds, waarvoor Stig zelf ook geld inzamelt met zijn eigen sponsortocht. Mij werd gevraagd of ik een kunstwerk van Stig wilde maken, en te verkopen voor het HersenStrijd fonds. Wat een eervolle opdracht!


Stig Broeckx

Als jong Belgisch wielertalent maakte Stig Broeckx snel naam in het profpeloton. In 2013 werd hij tweede op het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite zonder contract. In zijn eerste jaar als prof werd hij direct geselecteerd voor het Ronde van Vlaanderen-team van Lotto-Belisol (tegenwoordig Lotto-Soudal).

stig broeckx lotto soudal
Stig Broeckx tijdens zijn periode bij Lotto Soudal
(foto: Tim de Waele)

Aan zijn beloftevolle carrière kwam helaas snel een eind. In mei 2016 was Stig, tijdens de voorlaatste rit van de Ronde van België, betrokken bij een zware valpartij; twee motoren wilden het peloton inhalen, maar kwamen ten val – en werden in de groep wielrenners gekatapulteerd. Stig liep ernstig hersenletsel op en lag zeven maanden in coma.

Toen werd hij wakker.

Hoop dat hij enigszins zou herstellen en een normaal leven zou kunnen leiden, was er eigenlijk niet. Maar mede dankzij zijn doorzettingsvermogen wist Stig verder te komen dan menigeen dacht. Het lukte hem zelfs weer zelfstandig op een fiets te zitten, iets wat de doktoren lange tijd voor onmogelijk hielden.

Trailer van ‘De Stig’, een documentaire over de revalidatie van Stig Broeckx

HersenStrijd Fonds

Inmiddels is Stig trots ambassadeur van het HersenStrijd Fonds. Het fonds is een project van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), dat zich inzet voor betere behandeling van patiënten met ernstig hersenletsel. Onderzoek laat namelijk zien dat een snelle, adequate behandeling resulteert in minder blijvende hersenschade, en daarmee een beter herstel.

Verder vraagt HersenStrijd aandacht voor het dragen van fietshelmen. De laatste jaren is er namelijk een stijgend aantal fietsongelukken, mede door de populariteit van de e-bike; veel slachtoffers komen te overlijden, of houden er ernstig hersenletsel aan over.

Ambassadeurs van Hersenstrijd Fonds Stig Broeckx en Nathalie Sieben, met oprichter Marcel Aries en teamlid Jelle van Gorkum
Van links naar rechts: initiatiefnemer van het HersenStrijd Fonds Marcel Aries,
en ambassadeurs Stig Broeckx, Nathalie Sieben en Jelle van Gorkum

Hel van de Kempen

Om geld in te zamelen voor het HersenStrijd Fonds, wil Stig een deel van de wielertocht ‘Hel van de Kempen’ gaan fietsen. Zijn doel is 30 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar het is voor hem op dit moment een hele prestatie.

De inspanning die het Stig kost om te fietsen mag niet worden onderschat. Evenwicht en focus bewaren zijn een ander soort inspanning dan puur op de pedalen trappen. Toch is iedereen ervan overtuigd dat het Stig gaat lukken, dankzij zijn ongekende wilskracht en doorzettingsvermogen.

stig broeckx documentaire de stig
Stig Broeckx tijdens zijn revalidatie

Met het geld dat tijdens de Hel van de Kempen wordt opgehaald, kan het HersenStrijd Fonds belangrijke dingen doen; zoals een nieuwe monitor kopen, waarmee artsen de hersenen nog beter kunnen onderzoeken, en zo een nog gerichtere behandeling kunnen inzetten. Voor een dergelijke monitor heeft het fonds zo’n €25.000 nodig.

Kunstwerk voor veiling

Naar aanleiding van mijn fotoschilderijen van Tom Dumoulin, Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel, belde Ruud Segers van het HersenStrijd Fonds mij onlangs op.

Hij vertelde over de Hel van de Kempen, de deelname van Stig, en vroeg wat ik ervan zou vinden een fotoschilderij van Stig te maken. Het kunstwerk zal voorafgaand aan de tocht worden verkocht; de opbrengst komt ten goede aan het HersenStrijd Fonds.

Ik voelde me natuurlijk zeer vereerd, en hoefde er niet lang over na te denken. Een deel van mijn eigen opbrengsten gaat al als donatie naar het HersenStrijd Fonds, dus deze opdracht ligt mooi in het verlengde daarvan.

Komende weken ga ik aan de slag om een mooie plaat van Stig af te leveren. Ken jij nog wielerliefhebbers, stuur ze dan gerust een linkje naar mijn site. Ik zal op mijn blog of bij de updates regelmatig een berichtje publiceren, zodat ze de voorgang kunnen volgen – en wellicht zelfs een bod willen doen.

Wie op een andere manier Stig – en dus het HersenStrijd Fonds – wil ondersteunen, kan ook terecht op de sponsorpagina van Stig. Alvast ontzettend bedankt!

stig broeckx hersenstrijd hel van de kempen
Sponsorpagina van Stig Broeckx, voor zijn deelname aan de Hel van de Kempen

Plaats een reactie