Matjoo! doneert 1000 euro aan Hersenstrijd Fonds

Wielervereniging koopt schilderij Stig Broeckx en steunt onderzoek naar hersenletsel

blog berichten, nieuws

goede doelen hersenstrijd fonds donatie cheque

Vorige maand kreeg ik een bericht van wielervereniging ‘Het is Koers!’ uit Naarden. Een van hun leden was gevallen en had ernstig hersenletsel opgelopen. De vereniging wilde hem graag erelid maken en verrassen met een mooie plaat van mij. Ik voelde me vereerd. We hadden contact en ik liet een foto schilderij van Stig Broeckx afdrukken op canvas, formaat 120x180cm, afgewerkt in een mooie houten baklijst. Dankzij de aankoop kon ik 1000 euro doneren aan het Hersenstrijd Fonds.


Bericht van wielervereniging

Enkele weken geleden kreeg ik een e-mail van Hans van Os. Hans is penningmeester van Wielervereniging ‘Het is Koers!’ uit Naarden. Ik kende hem niet, dus met belangstelling las ik zijn bericht.

Drie jaar geleden is Baldr Schrage, een lid van onze vereniging, ten val gekomen. In het ziekenhuis is hij door een bloedprop in zijn halsslagader grotendeels verlamd geraakt. Door de artsen werd na enkele maanden aangegeven dat hij niet meer zou kunnen lopen.

– Hans van Os, penningmeester wielervereniging Het is Koers! –

Zo. Die kwam binnen.

Ik las verder. Hans vertelde dat ze Baldr graag erelid wilden maken. Baldr was namelijk dé grote held van de vereniging. Dankzij een ongekend doorzettingsvermogen en positieve instelling verliep zijn revalidatie boven verwachting goed. Hij had zijn artsen inmiddels versteld doen staan met zijn herstel. Baldr kan weer lopen, praten en nog veel meer. Een prachtige ontwikkeling, en daarmee een bron van inspiratie voor iedereen.

Ik moest meteen aan mijn vader denken. Na zijn herseninfarct en dubbele hersenbloeding in 2017 werd hij door artsen ook ‘opgegeven’. Ze adviseerden om hem te laten opnemen op een gesloten verpleegafdeling. Natuurlijk weigerden we. Wat konden we ook anders? Achteraf gezien niet geheel onterecht: na een half jaar woonde pap weer thuis, bij mam, de vrouw met wie hij al 50 jaar getrouwd was. Ook kon hij inmiddels weer lopen, praten, koken, boodschappen doen, en uiteindelijk zelfs internetbankieren. Hij heeft me geleerd dat het leven te mooi is om zonder slag of stoot uit handen te geven; het is de moeite waard om voor te blijven vechten, ook al is de situatie soms nog zo uitzichtloos.

Bij het erelidmaatschap van Baldr hoorde natuurlijk een mooi cadeau, aldus Hans. En daarom zocht hij contact met mij. Tja, zo kan het lopen.

Ik voelde me vereerd.

Schilderij Stig Broeckx

Hans schreef dat hij de week ervoor een bezoek bracht aan het Shimano Experience Center in Valkenburg. Daar zag hij mijn werk van Stig Broeckx staan.

Het werk maakte ik in 2021 voor de sponsoractie van het Hersenstrijd Fonds. Het leverde een mooi bedrag op, waardoor ik destijds ruim 1500 euro kon doneren.

stig broeckx hel van de kempen persevenement canvas
Foto schilderij van Stig Broeckx bij Shimano Experience Center

Omdat Baldr zich tijdens zijn revalidatie laat inspireren door het wonderbaarlijke herstel van voormalig profrenner Stig Broeckx, vroeg Hans of zijn wielervereniging ook zo’n canvasdoek voor Baldr kon kopen.

Is het mogelijk een afbeelding op canvas te bestellen van jouw fraaie schilderij van Stig Broeckx? Ik hoor graag van je wat de mogelijkheden zijn.

– Hans van Os, penningmeester Wielervereniging Het is Koers! –

Toestemming vragen

Zelf hoefde ik er natuurlijk niet zo lang over na te denken. Het zou een prachtig cadeau zijn voor een bijzondere man – al had ik Baldr nog nooit ontmoet. Ook zou het de mogelijkheid bieden om de opbrengst, net als vorig jaar, weer volledig aan het Hersenstrijd Fonds te doneren.

Maar ja, dan moest ik voor de zekerheid wel toestemming vragen aan fotopersbureau Belga Image (Mark Guldemont), het Shimano Experience Center (Rob Damoiseaux), het Hersenstrijd Fonds (Marcel Aries, Ruud Segers), het Universiteitsfonds Limburg (Guido vanderbroeck) en, niet te vergeten, Stig Broeckx zelf natuurlijk.

Enthousiaste reacties

Eerlijk gezegd vond ik het best wel spannend. Het werk was namelijk uniek en voor een eenmalige actie gemaakt; juist niet voor nog extra verkoop. Maar mijn onzekerheid bleek gelukkig nergens voor nodig. Binnen een half uur volgde al de eerste positieve reactie van het fotopersbureau.

Beste Marc, je hoeft voor dit nieuwe initiatief geen auteursrechten op de gebruikte foto te betalen. Succes!

– Mark Guldemont, Commercial Manager Belgaimage –

Al snel volgden meer positieve reacties. Het werd me duidelijk dat alle betrokkenen heel graag wilden meewerken aan dit mooie initiatief.

Wow, mijn dag kon niet meer stuk!

Meet & Greet met Stig

Samen met Marcel Aries en Ruud Segers van het Hersenstrijd Fonds bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om ook nog een Meet & Greet te organiseren; een unieke ontmoeting tussen Baldr en Stig. Ze zouden ongetwijfeld veel te vertellen hebben en elkaar vast ook kunnen inspireren. Bovendien zou Stig dan meteen het canvasdoek kunnen signeren, wat het natuurlijk extra bijzonder maakt.

Ik stuurde ons voorstel naar Stig. Ook hij hoefde er niet lang over na te denken.

Ik vond het heel leuk om te lezen, en zou ook graag de medestrijder willen ontmoeten – die net als ik dacht: “Zeg nooit nooit”. 😊

Nu ik zo’n bijna-doodervaring heb gehad, geniet ik bewuster en meer van het leven. Ik ben altijd wel een lachbek geweest, die kon genieten van het leven. Maar nu besef ik dat ik dat nog vaker moet doen. Alles kan in één vingerknip veranderen.

Ik wil dat dus tegen iedereen zeggen: geniet en droom! Dromen zijn helemaal geen bedrog, zie waar ik nu sta!

– Stig Broeckx, voormalig profrenner van Lotto-Soudal –

Prachtig, wat een mooie woorden! Het canvasdoek voor Baldr konden we dus aanvullen met een mooie cheque voor een Meet & Greet met Stig Broeckx, zijn grote voorbeeld.

Het voelde enorm inspirerend om te helpen dit mogelijk te maken.

Ophalen canvasdoek

Ik bestelde het canvasdoek en maakte een afspraak om het samen met Hans te gaan ophalen. We zouden dan kunnen kennismaken en meteen ook even het eindresultaat bewonderen.

Zo gezegd, zo gedaan: we maakten een afspraak en ontmoetten elkaar bij Profotonet in Capelle aan den IJssel. Het was een inspirerend moment. Hans en ik waren aangenaam verrast door het prachtige eindresultaat: een luxe canvasdoek met prachtige kleuren, formaat 120x180cm, afgewerkt in een luxe, zwart houten baklijst.

Helemaal top!

Leuk detail: de plaat was te groot om in onze auto’s te passen; er moest dus nog wat geregeld worden voor het vervoer ervan.

Uitreiking aan Baldr

Vorige week was het zover. Baldr wist inmiddels dat hij erelid zou worden, maar wilde hier eigenlijk niet te veel aandacht aan besteden. Van een cadeau wilde hij al helemaal niets weten. Bescheidenheid siert de mens.

Hans organiseerde een etentje met leden van de wielervereniging. Tijdens de gezellige avond werd dan toch het cadeau uitgereikt. En Baldr was natuurlijk enorm verrast.

stig broeckx het is koers uitreiking baldr schrage
Uitreiking van het foto schilderij van Stig Broeckx aan Baldr Schrage

Dag Matjoo, het was een mooie avond met een zeer beduusd erelid!

– Hans van Os, Penningmeester wielervereniging Het is Koers –
stig broeckx het is koers uitreiking baldr schrage
Baldr met zijn wielervrienden aan tafel na de uitreiking

Uiteraard kreeg Baldr ook nog de cheque uitgereikt voor een Meet & Greet met Stig Broeckx volgend jaar. Ik had het laten drukken op een mooie, grote plaat van ecobord.

cadeaucheque meet greet stig broeckx
Cadeaucheque voor Meet & Greet Baldr en Stig

Donatie Matjoo!

Dankzij de aankoop van Wielervereniging Het is Koers! kon ik zo weer een mooie donatie overmaken aan het Hersenstrijd Fonds. Graag wil ik Hans en alle andere leden van Wielervereniging Het is Koers! hartelijk danken voor deze prachtige samenwerking!

goede doelen hersenstrijd fonds donatie cheque
Nieuwe donatie van Matjoo! aan het Hersenstrijd Fonds

Mijn teller voor het Hersenstrijd Fonds staat inmiddels alweer op 2600 euro (zie ook het overzicht met alle donaties). Mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van mensen die door hersenletsel hun leven plotseling zien veranderen in een troosteloze, donkere toekomst. Het Hersenstrijd Fonds helpt deze mensen om er zo goed mogelijk bovenop te komen, zodat ze weer mooie, zonnige momenten tegemoet te kunnen gaan.

Pap zal vast trots zijn.

Plaats een reactie