Topprestatie Stig Broeckx tijdens Hel van de Kempen

Voormalig wielrenner met ernstig hersenletsel vijf jaar na coma weer op de racefiets

blog berichten, nieuws

stig broeckx hel van de kempen overwinning finish

Stig Broeckx bereikte gisteren een nieuwe mijlpaal in zijn revalidatie, door 30 kilometer te fietsen tijdens de Hel van de Kempen. De voormalig profrenner van Lotto-Soudal leverde de prestatie vijf jaar na zijn val in de Ronde van België, waarbij hij in langdurige coma raakte en ernstig hersenletsel opliep. Met zijn tocht zamelde Stig geld in voor het Hersenstrijd Fonds (een project van het Maastricht UMC+). Met een creatief werk en een donatie mocht ik ook een bijdrage leveren. (foto: Jef van Nooten)


Grote dosis wilskracht

Opnieuw verbaasde Stig Broeckx vriend en vijand, door te laten zien waartoe hij in staat is; voor het eerst sinds zijn coma in 2016 – met ernstig hersenletsel tot gevolg – reed Stig weer een toertocht van 30 kilometer op zijn racefiets. Onder luid applaus en, zoals we dat van hem kennen, met een grijns van oor tot oor, reed Stig zaterdag over de finishlijn in Dessel (België).

stig broeckx hel van de kempen overwinning vuist
Stig Broeckx balt zijn vuist na alweer een topprestatie (foto: Jef van Nooten)

De eerste tien kilometer gingen heel vlot, maar daarna zijn we om de vijf kilometer gestopt om uit te rusten. Ik ben maar één keer gevallen, dus dat is goed. Bij de aankomst was de ontvangst heel mooi. Er stonden veel mensen op mij te wachten, iedereen was blij. Stiekem ben ik ook wel fier op mezelf.

– Stig Broeckx –
Stig Broeckx finisht de Hel van de Kempen (video: Jef van Nooten)

De voormalig prof werd vergezeld door zijn vader Peter Broeckx, collega-ambassadeur Bram Tankink, en intensivist Marcel Aries van het HersenStrijd Fonds. Stig begon rond 11.00 uur aan zijn tocht, die hij na ruim 2 uur wist te volbrengen.

Bram Tankink onder de indruk

Ex-coureur Bram Tankink, net als Stig ambassadeur van het Hersenstrijd Fonds, reed mee in het spoor en was zeer onder de indruk.

stig broeckx hel van de kempen overwinning tankink
Bram Tankink feliciteert Stig Broeckx met zijn topprestatie (foto: Jef van Nooten)

Hoed af voor Stig Broeckx. Vandaag 30km gefietst voor stichting HersenStrijd van Marcel Aries. Ongelofelijk wat een veerkracht en doorzettingsvermogen deze jongen heeft. Was al onder de indruk maar na vandaag nog meer. Mooi om met zijn vader en Stig in het wiel mee te mogen.

– Bram Tankink –
Bram Tankink begeleidt Stig Broeckx onderweg (video: Bram Tankink)

Media aandacht

Zoals ook bij het persevenement twee weken eerder, was er weer veel media aandacht. RTV en TVM stuurden cameraploegen, en van diverse andere media (zoals de Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, en Sporza) waren journalisten en fotografen aanwezig.

Hersenstrijd Fonds

Met zijn tocht zamelde Stig Broeckx geld in voor het Hersenstrijd Fonds, een project van het Maastricht UMC+ dat onderzoek doet naar betere behandeling van hersenletsel. Na de tocht van Stig stond de teller van zijn actie op een kleine 20.000 euro. Doneren kan nog steeds, tot 1 oktober 2021.

Ook ik mocht een bijdrage leveren aan de actie van Stig, door een creatief werk te maken, dat tijdens het persevenement werd onthuld en kon worden gekocht.

stig broeckx hel van de kempen persevenement canvas
Fotoschilderij van Stig Broeckx, in zijn tijd bij Lotto-Soudal

Het werk was beschikbaar in twee varianten:

  • Een groot canvas in een baklijst, formaat 80x120cm
  • Drie kleinere canvassen in baklijst, formaat 50x75cm

Alle vier de platen wereden binnen een dag verkocht; de opbrengst moet ik nog afzetten tegen de kosten (materiaal, productie, verzending), maar het ziet er naar uit dat ik ca 1500 euro kan doneren aan het Hersenstrijd Fonds.

Plaats een reactie