Over Matjoo!

Wie is Matjoo en wat zijn het digitaal lab en de kunstgalerie

Het was 1998. Na drie jaar ICT verdiende ik een ton per jaar. Voor de deur stond een strakke Coupé. Toch was ik doodongelukkig. Ik nam ontslag, verkocht mijn huis, en ging een jaar op reis. Mijn rugzak en toilettas bleken voldoende voor het mooiste jaar uit mijn leven. Meer had ik dus niet nodig. Dat was het keerpunt. Sindsdien werk ik alleen nog maar parttime, en richt ik me vooral op mijn echte passie: visuele communicatie. Vorig jaar, geïnspireerd door het overlijden van mijn vader, begon ik ook met het maken van creatief vrij werk. Hier, in het digitale lab en de kunstgalerie van Matjoo!


Wie is Matjoo!?

Matjoo! is eigenlijk gewoon Marc Bijl. Ik ben webdesigner, grafisch vormgever en fotograaf. Daarnaast vind ik het leuk om voor mezelf creatief digitaal werk te maken. Dat laatste doe ik op deze site, onder de naam Matjoo!

Wat betekent Matjoo!?

Matjoo! is de bijnaam die pap me altijd gaf. Het betekent ‘beste vriend’.

Op 30 maart 2019 is pap onverwacht overleden. Door zijn dood ging ik nadenken over ‘de zin van het leven’. Ik merkte dat ik behoefte had aan drie dingen:

  1. Uitvoeren van creatieve ideeën
  2. Inspireren als vader voor onze kinderen
  3. Bijdragen aan de maatschappij en/of het milieu.

Een van mijn creatieve ideeën is het maken van digitale schilderijen. Het voelt fijn en bijzonder dat te doen onder de naam Matjoo! Zo leeft pap toch nog een beetje voort.

Waarvoor staat Matjoo!?

Matjoo! maakt creatief, digitaal werk.

Op de eerste plaats vooral omdat ik het zelf leuk vind.

Maar ook om onze kinderen te laten zien dat je met je leven meer kunt doen dan presteren, carrière maken en geld verdienen. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijker is om te doen wat je écht leuk vindt, te genieten van elk moment dat je gezond bent, en tijd met familie en vrienden door te brengen.

Tot slot vind ik het belangrijk een zinvolle bijdrage aan de maatschappij en het milieu te leveren. Een deel van het geld dat ik verdien met mijn creatieve, digitale werk, gaat naar een goed doel.

Welk goede doelen steunt Matjoo!?

De goede doelen die ik steun met de opbrengsten van dit moment zijn het Hersenstrijd Fonds en het Fonds Gehandicaptensport.

Hersenstrijd Fonds

Het HersenStrijd Fonds is in 2017 opgericht door de afdeling Intensive Care Maastricht in samenwerking met het Universiteitsfonds Limburg. Het project zet zich in voor het beperken van de hersenschade op de intensive care afdeling. Onderzoek naar betere behandelingen voor patiënten met ernstig hersenletsel zal resulteren in minder blijvende hersenschade en daarmee een beter herstel.

Ik voel me betrokken bij HersenStrijd, omdat mijn vader een herseninfarct en een dubbele hersenbloeding had, en de man van mijn zus – tevergeefs – vocht tegen meerdere hersentumoren. Het is schrijnend om te zien hoe je leven verandert wanneer je hersenen niet goed meer werken. Ik ben blij dat er mensen zijn die zich inzetten voor een betere behandeling.

– Matjoo! –

Fonds Gehandicaptensport

Voor mensen met een handicap is sporten helaas niet altijd vanzelfsprekend. Om die reden ondersteunt het Fonds Gehandicaptensport, zonder winstoogmerkt, diverse sportorganisaties. Hierdoor krijgt iedereen met een handicap, dicht bij huis, de mogelijkheid om te kunnen sporten. De ambitie is dat de sportinfrastructuur voor sporters met een handicap gelijkwaardig moet zijn aan het ‘reguliere’ sportaanbod.

Ik voel me betrokken bij dit project, omdat mijn vrouw een baan heeft op een zorgboerderij – en ikzelf ook enkele jaren in de gehandicaptenzorg werkte. Daardoor weet ik hoeveel er komt kijken bij het mogelijk maken van sportactiviteiten voor mensen met een beperking. Het is prachtig om te zien dat Fonds Gehandicaptensport daar wat aan doet.

– Matjoo! –

Help jij mee?

Wanneer jij dus een aankoop doet via de webshop van Matjoo! ondersteun je direct een van deze goede doelen; een deel van de opbrengst gaat hier namelijk rechtstreeks naartoe.

Kijk snel in de shop om te zien of er iets leuks voor je bij zit!